NOS NieuwsAangepast

Peuter gedood door raket in Gaza

Een raketontploffing heeft in het noorden van de Gazastrook aan een 3-jarige meisje het leven gekost. De raket werd door Palestijnse militanten afgevuurd richting Israël. Het is niet duidelijk of de raket afzwaaide of dat het projectiel uit de lucht is geschoten door Israëlisch luchtafweer.

Volgens ziekenhuispersoneel raakten drie anderen gewond bij de explosie.

Raketaanvallen

Het Israëlische leger zegt dat gisteravond vijf raketten zijn gelanceerd vanuit Gaza. Twee raketten zouden in de gemeente Hof Ashkelon zijn neergekomen en een in Sdot Negev. Twee raketten zijn door het anti-raketsysteem Iron Dome neergehaald en een raket kwam in een open veld terecht. Twee anderen landden in Gaza.

Aan Israëlische zijde zijn geen gewonden gevallen. Een gebouw raakte licht beschadigd.

Confrontaties

Het Israëlische leger heeft vijf luchtaanvallen uitgevoerd op "gecamoufleerde raketlanceerinstallaties, een wapenfabriek en op een plek waar terroristische activiteiten plaatsvonden". Daarbij zijn volgens Palestijnse woordvoerders twee mensen gewond geraakt.

In Nablus en Ramallah zijn twee Palestijnen omgekomen na confrontaties tussen het Israëlische leger en stenengooiende Palestijnen.

Ontvoering

De afgelopen weken is de spanning tussen Israël en de Palestijnen opgelopen na de ontvoering van drie Israëlische tieners door Palestijnse militanten op de Westelijke Jordaanoever.

De ontvoering wordt toegejuicht door Hamas, de terreurorganisatie die het voor het zeggen heeft in Gaza. Israël denkt dat Hamas-getrouwen achter de ontvoering zitten. Hamas ontkent dat.

Waardering

Het Israëlische leger houdt een grootschalige zoektocht naar de tieners. Duizenden militairen zouden 1400 huizen hebben doorzocht en honderden Palestijnen hebben gearresteerd. Onder hen zijn 57 Palestijnen die in 2011 zijn vrijgelaten in ruil voor de gekidnapte Israëlische soldaat Gilad Shalit.

De Israëlische premier Netanyahu vindt dat de Palestijnse president de regering die zijn Fatah-partij met Hamas heeft gevormd naar huis moet sturen. De premier heeft wel zijn waardering uitgesproken voor de veroordeling door Abbas van de ontvoering van de drie tieners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl