Pechtold: te weinig ambitie kabinet

D66-leider Pechtold heeft in de Tweede Kamer gezegd dat zijn enthousiasme om het kabinet te helpen in rap tempo verdwijnt. Pechtold wilde in een debat over de toekomst van de Nederlandse economie graag een nieuwe agenda van het kabinet, maar kreeg naar zijn mening geen duidelijk antwoord.

D66 maakt met ChristenUnie en SGP deel uit van de zogenoemde constructieve oppositie, die de afgelopen tijd verschillende akkoorden sloot met het kabinet. Steun van D66 was cruciaal voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Premier Rutte en zijn ministers hebben volgens Pechtold een groot deel van de hervormingen uit het regeerakkoord al in wetgeving omgezet of geschrapt. "Als het kabinet hier nog drie jaar wil zitten, wat kunnen we van dit kabinet dan verwachten?"

Ambitie gesloopt

Hij was zeer ontevreden met de antwoorden die hij van Rutte en later van minister Kamp kreeg. "Ik krijg te horen: we zijn ermee bezig en u bent constructief en we gaan ermee door. Als dit de houding van het kabinet is: prima. Maar dan is mijn enthousiasme in rap tempo verdwenen."

Ook vindt Pechtold dat het kabinet met het schrappen van een aantal maatregelen alle ambitie heeft gesloopt.

Minister Kamp reageerde verontwaardigd: "Hoe kan meneer Pechtold nou beweren dat dit kabinet alle ambitie gesloopt heeft? Dit is mijn vijfde kabinet en ik heb nog niet eerder meegemaakt dat een kabinet zo'n ambitie heeft."

Aardgasfonds

Pechtold kreeg eerder vandaag wel gedaan dat er een speciaal fonds komt dat onderzoek en innovatie financiert in het wetenschappelijk onderwijs en het midden- en kleinbedrijf.

Dat 'toekomstfonds' wordt gevuld met een deel van de opbrengst van het Nederlandse aardgas. Volgend jaar moet er 100 miljoen euro inzitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl