NOS NieuwsAangepast

"Groter poldervliegveld overbodig"

Niet alleen KLM en de vakbond van piloten zijn tegen de uitbreiding van vliegveld Lelystad, ook in de polder zelf zijn er tegenstanders.

In Dronten laten vanavond bewoners van zich horen in een bijeenkomst met oud-minister Alders, die het kabinet heeft geadviseerd over de uitbreiding.

Het is een "onzinplan", zegt een bewoonster van Biddinghuizen, een dorp in de gemeente Dronten, vlak voordat ze met enkele plaatsgenoten toeterend met auto's en trekkers naar de bijeenkomst met Alders vertrekt.

Goochelen

Ze noemt het plan "visieloos, achterhaald en overbodig". Ze wijst op cijfers van Schiphol, waaruit volgens haar blijkt dat de nationale luchthaven wel meer passagiers verwerkt, maar tegelijk is er al 14 jaar geen groei meer in het aantal vluchten.

Dat er toch voor uitbreiding is gekozen, is in haar woorden een kwestie van "goochelen met cijfers".

Vluchtroutes

De Lelystadse wethouder Fackeldey denkt daar anders over. "Wat nu gebeurt is uitsluitend dat het mogelijk wordt gemaakt om de luchthaven uit te breiden." Volgens Fackeldey zal Schiphol, dat eigenaar is van het vliegveld in de polder, het wel laten om er in te investeren als er geen behoefte is."

De overlast voor polderbewoners zal beperkt zijn, zegt de wethouder. "De geplande vluchtroutes zijn zo gewijzigd, dat er niet over stedelijke gebieden wordt gevlogen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl