NOS NieuwsAangepast

Deal over voorzitter EU-parlement

De christen-democraten en de sociaal-democraten gaan beurtelings het Europarlement voorzitten. Dat hebben de twee grootste fracties in het Europees Parlement vandaag afgesproken.

De eerste tweeënhalf jaar, tot januari 2017, zal een sociaal-democraat het parlement leiden. Algemeen wordt aangenomen dat de voorzittershamer in handen komt van de Duitser Martin Schulz.

Voor de tweede helft van de zittingstermijn neemt een christen-democraat het voorzitterschap over. Het compromis moet nog door de twee fracties worden goedgekeurd.

Uitruil

De Europese Volkspartij, waarin christen-democraten en conservatieven zijn verenigd, is met 221 zetels de grootste fractie in Brussel. Maar omdat deze partij naar verwachting de voorzitter van de Europese Commissie gaat leveren, nemen de sociaal-democraten (191 zetels) het voortouw in het parlement.

Overigens kan zich nog een tegenkandidaat melden voor Martin Schulz. Op 1 juli wordt het nieuwe Europarlement geïnstalleerd en kiezen de parlementariërs een nieuwe voorzitter.

Tweede keer

Ook in de afgelopen vijf jaar hebben de twee grootste fracties het voorzitterschap gedeeld.

Schulz vervulde de functie in de afgelopen tweeënhalf jaar, de conservatieve Pool Jerzy Buzek was zijn voorganger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl