NOS NieuwsAangepast

Kamer: Holocaustslachtoffer ontzien

Zo'n 400 slachtoffers van de Holocaust die smartegeld uit Duitsland ontvangen, verliezen door dat smartegeld hun recht op huur- of zorgtoeslag. Een Kamermeerderheid vindt dat staatssecretaris Wiebes van Financiën hiervoor een oplossing moet vinden.

De Belastingdienst telt het smartegeld van de oorlogsslachtoffers op bij het 'premie-inkomen', op basis waarvan onder meer de huur- en zorgtoeslag wordt berekend. Daardoor is hun inkomen te hoog om recht te hebben op toeslagen en moeten ze ook meer sociale premies afdragen.

1000 euro

Per saldo schieten de oorlogsslachtoffers dus weinig op met het smartegeld.

Flory Neter, voorzitter van Nederlandse Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers, zegt in Nieuwsuur: "De kern van het probleem is dat er mensen zijn die zo'n 1000 euro moeten afdragen van het smartegeld dat ze ontvangen. Dat is echt bedoeld als smartegeld en niet als pensioen."

Zeven jaar

Al zeven jaar wordt in de Tweede Kamer gediscussieerd over de vraag of er nu wel of geen premies moeten worden afgedragen over het smartegeld. Het ministerie van Financiën wilde de vervolgingsslachtoffers niet tegemoet komen, uit angst voor precedentwerking.

Nu lijkt er een doorbraak in zicht, omdat een Kamermeerderheid van CDA, D66, VVD en PvdA een oplossing wil. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt gaat staatssecretaris Wiebes vragen om de zaak te regelen: "Volgens mij kan dit zonder al te veel moeite geregeld worden. Ik zal een klemmend beroep op de staatssecretaris doen om dat ook te doen."

Vanavond in Nieuwsuur een reportage over dit onderwerp, om 21.00 uur op Nederland 2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl