NOS NieuwsAangepast

Curiosity nu een 'Mars-jaar' op Mars

Een mijlpaaltje voor Marsrover Curiosity. Het rijdende laboratorium heeft vandaag een vol Mars-jaar achter de rug op de buurplaneet. In dat Mars-jaar (687 aardse dagen) heeft de rover alle verwachtingen al waargemaakt, maar de robot is nog lang niet aan het einde van zijn ontdekkingstocht.

Inge Loes ten Kate ontkurkte een fles champagne toen de Marswagen op 6 augustus 2012 neerkwam in de krater Gale. De Nederlandse wetenschapper van de Universiteit Utrecht bouwde zelf mee aan het mini-lab aan boord van de rover dat grond- en steenmonsters kan analyseren.

Sinds die landing was er vaker iets te vieren. Al vrij snel ontdekte Curiosity een oude rivierbedding, waar de Marswagen zijn belangrijkste vondst deed. Geen buitenaards leven, maar wel het bewijs dat de plek in ieder geval ooit geschikt is geweest voor eenvoudige levensvormen.

Maar Curiosity ontdekte nog veel meer. Zo wist de robot de precieze leeftijd van een steen vast te stellen. "Die datering is nog nooit gedaan op een andere planeet", weet Ten Kate. "De leeftijd van het oppervlak was altijd op basis van indirecte aanwijzingen geschat. Nu is die direct gemeten."

Andere metingen gaven de planeetwetenschappers meer inzicht in de vraag hoe Mars veel van zijn atmosfeer is kwijtgeraakt. Curiosity mat ook de straling op het oppervlak. Die straling is een van de grote gevaren voor mogelijke bemande Marsmissies in de toekomst.

Momenteel is de rover onderweg naar een berg in het midden van de krater, Mount Sharp. Uit het onderzoek naar de verschillende lagen van de berg willen de Marswetenschappers afleiden hoe de planeet sinds zijn ontstaan is veranderd. Curiosity moet er later dit jaar arriveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl