NOS NieuwsAangepast

Minder klappen voor ambtenaar

Werknemers bij de overheid en politici zijn minder vaak slachtoffer van geweld en agressie. Dat blijkt uit de uitkomst van een meting die minister Plasterk van Binnenlandse Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Bij het begin van de meting, in het voorjaar van 2012, had nog 40 procent van de overheidsmedewerkers te maken met geweld. In het afgelopen jaar daalde dat cijfer naar 25 procent.

Voor politici geldt dat 38 procent slachtoffer was van agressie in 2012. In de laatste twaalf maanden maakte 23 procent van hen melding van geweld.

Trainingen

De daling komt volgens de onderzoekers doordat werkgevers steeds meer doen om agressie tegen hun personeel aan te pakken. Het personeel bij gemeenten, provincies, departementen en waterschappen krijgt trainingen of een opleiding om goed om te gaan met mensen die hun woede niet kunnen beheersen. Ook worden incidenten beter geregistreerd.

Te hoog

Minister Plasterk is blij met de daling, maar vindt het aantal slachtoffers nog steeds te hoog. "Agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak mag nooit worden getolereerd", aldus de minister.

Het is voor de derde keer dat de monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur is uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl