NOS NieuwsAangepast

Wilders niet in Europees parlement

Geert Wilders zal geen zitting nemen in het Europees Parlement. Nu er op korte termijn geen Europese fractie komt waar de PVV lid van is, ziet Wilders geen reden meer voor een dubbelmandaat. Hij zet zijn juridische procedure niet door.

De arabist Hans Jansen zal nu de plaats van Wilders innemen. Wilders werd bij de Europese verkiezingen van vorige maand met voorkeurstemmen gekozen. Hij kondigde daarna aan dat hij zowel in de Tweede Kamer als in het Europees Parlement wilde gaan zitten, maar dat kan niet op grond van Europese regels.

Europees Hof

Wilders spande daarop een rechtszaak aan bij het Europees Hof van Justitie. Die verklaarde vorige week zijn verzoek niet-ontvankelijk.

In een reactie op Twitter toonde Wilders het pasje dat hij inmiddels van de Europese Unie had gekregen. Om eraan toe te voegen: "Bye bye Brussel! Succes Hans Jansen!"

Meerwaarde

Wilders zei dat hij nog verder zou kunnen procederen, maar daar heeft hij geen zin meer in. Volgens hem had het dubbelmandaat vooral meerwaarde gehad als hij samen met Marine Le Pen leiding had kunnen geven aan een gezamenlijke Europese fractie.

Wilders denkt overigens dat er later dit jaar alsnog één fractie in Europa zal komen, maar hij wil daar niet op wachten. "Er is genoeg te doen in de Tweede Kamer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl