NOS NieuwsAangepast

Geld aardgas in 'toekomstfonds'

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn het met de drie 'bevriende' oppositiepartijen eens geworden over de oprichting van een zogeheten 'toekomstfonds'. Het kabinet zal daar een deel van de opbrengst van de aardgaswinning in storten.

Vervolgens kan het fonds vernieuwingen in het midden- en kleinbedrijf en fundamenteel wetenschappelijk onderzoek financieren.

Noorwegen

Het toekomstfonds is een initiatief van D66-leider Pechtold, naar voorbeeld van Noorwegen. Daar bestaat al langer zo'n fonds dat gevoed wordt uit de olie- en gasinkomsten.

Pechtold wijst erop dat Nederland zich moet voorbereiden op het verdwijnen van de gasbaten, omdat de gasvoorraad steeds verder afneemt. Die inkomsten moeten uit de begroting worden gehaald en in een apart fonds worden ondergebracht. "Daarmee moet de vernieuwing worden aangejaagd."

100 miljoen

Voor volgend jaar wil Pechtold 100 miljoen euro in het fonds storten. In de jaren daarna moet de bijdrage uit de gasbaten oplopen.

Ook de ChristenUnie en de SGP steunen het plan. De vijf partijen zullen het voorstel waarschijnlijk vanmiddag indienen bij een debat over een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl