NOS NieuwsAangepast

Poetin schrapt 'inval Oekraïne'

President Poetin heeft het parlement gevraagd een resolutie die een inval in Oekraïne mogelijk maakt te schrappen. De resolutie werd in maart in het leven geroepen, volgens Moskou om de Russische minderheid in Oekraïne te beschermen.

Het verzoek van Poetin aan de Federatieraad, de senaat, werd bekendgemaakt via zijn woordvoerder. Persbureau RIA Novosti bericht dat er morgen al over gestemd zal worden.

Toen de resolutie in maart werd aangenomen was de crisis op de Krim in volle gang. Als de levens of het welzijn van Russen in Oekraïne in gevaar was, zouden Russische troepen het buurland mogen binnenvallen, luidde de strekking.

Staakt-het-vuren

Het besluit van Poetin volgt daags nadat de separatisten in Oost-Oekraïne hun steun hadden gegeven aan het bestand dat president Porosjenko vrijdag had afgekondigd. Op enkele schendingen na lijkt het erop dat het staakt-het-vuren wordt gerespecteerd.

Gisteren sprak Poetin telefonisch met president Obama. De Amerikaanse president waarschuwde zijn ambtgenoot dat Moskou zich sterk moet maken voor een oplossing in Oekraïne omdat de sancties tegen Rusland anders worden verscherpt. Ook de EU kwam al met die waarschuwing.

Of het besluit van Poetin een reactie is op die dreiging is volgens correspondent David Jan Godfroid moeilijk te zeggen. "We kunnen niet in zijn hoofd kijken. Maar feit is wel dat Rusland de Krim stevig in handen heeft, en daar heeft niemand het meer over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl