NOS NieuwsAangepast

Australië komt niet af van erfgoed

De VN-organisatie Unesco heeft unaniem een verzoek van Australië afgewezen om een bos in Tasmanië van de Werelderfgoedlijst te halen. Australië wil een deel van de bomen kappen, maar Unesco had maar tien minuten nodig om het voorstel van tafel te vegen. Het gaat om een gebied van 74.000 hectare.

Geen enkel lid van de Unesco-commissie schaarde zich achter het Australische verzoek. De Portugese afgevaardigde omschreef het verzoek als halfhartig. Ze zei dat inwilliging van het verzoek de doelstelling van Unesco zou ondermijnen om erfgoed op het gebied van cultuur en natuur te beschermen.

De vorige Laborregering van Australië had het bosgebied op de Werelderfgoedlijst laten zetten, maar het huidige liberale kabinet wilde er alweer vanaf. Dat zou een gevaarlijk precedent scheppen, vindt Unesco.

Botsing

Als Australië zijn zin had gekregen, zou het bos voor bijna de helft verloren zijn gegaan. Volgens de regering was het bos al voor een groot deel vermolmd, maar Unesco noemt dat argument flinterdun, meldt de Britse krant The Guardian.

Het is al de tweede keer in een week dat Australië met Unesco botst. Vorige week dreigde Unesco het Great Barrier Reef op de lijst van bedreigde gebieden te plaatsen na het Australische voornemen om materiaal dat uit kolenhavens gebaggerd is, daar te lozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl