Timmermans: zorg over Syrië blijft

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is er tevreden over dat de laatste chemische stoffen uit Syrië zijn verwijderd. Hij heeft nog wel grote zorgen over het gebruik van chloorgas.

Vanmiddag werd bekend dat alle door Syrië opgegeven chemische wapens weg zijn uit het land. Timmermans zegt dat hij grote waardering heeft voor het werk van de OPCW/VN-missie. "Zij hebben bijzonder belangrijk werk verricht onder erg moeilijke en gevaarlijke omstandigheden."

Die missie stond onder leiding van de Nederlandse Sigrid Kaag.

Chloorgas

Timmermans roept Syrië op om ook alle faciliteiten voor het chemische wapenprogramma te vernietigen. "We zijn pas helemaal tevreden als ook alle faciliteiten onbruikbaar zijn gemaakt."

Daarnaast heeft de minister grote zorgen over het gebruik van chloorgas. Volgens de OPCW is dat gas "op een systematische wijze in meerdere gevallen gebruikt", aldus Timmermans. Chloor is geen verboden stof, maar de inzet van chloorgas is wel verboden.

"Het onderzoek naar deze aanvallen moet worden voortgezet. Ook moet worden onderzocht wie verantwoordelijk zijn voor de aanvallen, zodat deze mensen ter verantwoording kunnen worden geroepen", aldus de minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl