Schiphol verwelkomt grootste vliegtuig

Op Schiphol is woensdagavond het grootste vrachtvliegtuig ter wereld geland: de Antonov AN-225. Er is slechts één exemplaar van.

De Antonov 225, met de Oekraïense bijnaam Mriya (droom), werd in de jaren tachtig ontworpen. Het vliegtuig moest de Boeran, de Sovjet-versie van de Space Shuttle, vervoeren. 

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie raakte het toestel in verval. De 225 is inmiddels weer opgeknapt en in dienst genomen. 

Voetbalveld

Het zesmotorige toestel kan 250.000 kilo aan lading meenemen. Met een spanwijdte van bijna 89 meter en een lengte van 84 meter heeft het vliegtuig de grootte van een voetbalveld. Daardoor kan het niet op alle luchthavens landen. 

Het vrachtvliegtuig kwam uit Kiev. Op Schiphol werden zware vrachtstukken opgehaald voor transport naar Minsk. 

Het gevaarte trok zoveel belanstelling van spotters dat er volgens de ANWB files stonden op de wegen van en naar Schiphol. Zo'n 1000 mensen bekeken de landing.

Donderdagochtend is de Antonov weer vertrokken.

Eindhoven

In oktober 2005 landde de Antonov 225 voor het eerst op Nederlandse bodem en wel op vliegbasis Eindhoven. Het toestel kwam hulpgoederen ophalen voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan. 

Twee jaar eerder zou Mriya ook al naar Nederland komen, maar dat ging eerst niet door wegens technische defecten, en later wegens een mogelijk beslag op het vliegtuig, vanwege de staatsschuld van Oekraïne.

Deel deze pagina

Nieuws

Video Gerelateerde video

's Wereld grootste vrachtvliegtuig op Schiphol

Op Schiphol is gisteravond het grootste vrachtvliegtuig ter wereld geland. Het is de eerste keer dat de Antonov AN-225 Schiphol... aandeed.

Audio Gerelateerde audio

  • Vliegtuigfans wachten uren op Antonov 2-25 Vele tientallen vliegtuigspotters hebben er jaren op moeten wachten. Om een glimp op te vangen van de Antonov 2-25, het grootste... vrachtvliegtuig ter wereld. Gisteren grepen die spotters hun kans, want de Antonov landde in Nederland. Maar de belangstellenden moesten er lang op wachten. Theo Verbruggen mengde zich onder de vliegtuigfans.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 182 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 213 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 63 keer afgespeeld

Meer video en audio