Schiphol verwelkomt grootste vliegtuig

Op Schiphol is woensdagavond het grootste vrachtvliegtuig ter wereld geland: de Antonov AN-225. Er is slechts één exemplaar van.

De Antonov 225, met de Oekraïense bijnaam Mriya (droom), werd in de jaren tachtig ontworpen. Het vliegtuig moest de Boeran, de Sovjet-versie van de Space Shuttle, vervoeren. 

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie raakte het toestel in verval. De 225 is inmiddels weer opgeknapt en in dienst genomen. 

Voetbalveld

Het zesmotorige toestel kan 250.000 kilo aan lading meenemen. Met een spanwijdte van bijna 89 meter en een lengte van 84 meter heeft het vliegtuig de grootte van een voetbalveld. Daardoor kan het niet op alle luchthavens landen. 

Het vrachtvliegtuig kwam uit Kiev. Op Schiphol werden zware vrachtstukken opgehaald voor transport naar Minsk. 

Het gevaarte trok zoveel belanstelling van spotters dat er volgens de ANWB files stonden op de wegen van en naar Schiphol. Zo'n 1000 mensen bekeken de landing.

Donderdagochtend is de Antonov weer vertrokken.

Eindhoven

In oktober 2005 landde de Antonov 225 voor het eerst op Nederlandse bodem en wel op vliegbasis Eindhoven. Het toestel kwam hulpgoederen ophalen voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan. 

Twee jaar eerder zou Mriya ook al naar Nederland komen, maar dat ging eerst niet door wegens technische defecten, en later wegens een mogelijk beslag op het vliegtuig, vanwege de staatsschuld van Oekraïne.

Deel deze pagina

Nieuws

Video Gerelateerde video

's Wereld grootste vrachtvliegtuig op Schiphol

Op Schiphol is gisteravond het grootste vrachtvliegtuig ter wereld geland. Het is de eerste keer dat de Antonov AN-225 Schiphol... aandeed.

Audio Gerelateerde audio

  • Vliegtuigfans wachten uren op Antonov 2-25 Vele tientallen vliegtuigspotters hebben er jaren op moeten wachten. Om een glimp op te vangen van de Antonov 2-25, het grootste... vrachtvliegtuig ter wereld. Gisteren grepen die spotters hun kans, want de Antonov landde in Nederland. Maar de belangstellenden moesten er lang op wachten. Theo Verbruggen mengde zich onder de vliegtuigfans.

Video en Audio

  • » Oekraïens leger herovert vliegveld Video Het Oekraïense leger heeft de daad bij het woord gevoegd. Voor het eerst is er op beperkte schaal...15 apr 2014, 643 keer afgespeeld
  • » Nog geen akkoord zorg Video Op het ministerie van volksgezondheid zitten op dit moment de coalitiepartijen PvdA en VVD en...15 apr 2014, 2692 keer afgespeeld
  • » Landelijk referendum vanaf 2015 mogelijk Video Een landelijk referendum. Vanaf volgend jaar kan dat in Nederland. De Eerste Kamer heeft ermee...15 apr 2014, 3034 keer afgespeeld

Meer video en audio