NOS NieuwsAangepast

Netjes: dit is te gek voor woorden

"Schandalig", noemt journalist Rena Netjes haar veroordeling door een Egyptische rechtbank op Twitter. "Knettergekkistan." Ze heeft tien jaar cel gekregen omdat ze valse informatie zou hebben verspreid en de verboden Moslimbroederschap zou hebben geholpen.

Tot een daadwerkelijk verblijf in de gevangenis zal het niet komen, want Netjes, die voor het Parool, BNR en de NOS werkt, is momenteel in Nederland en zal niet worden uitgeleverd aan Egypte. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met dat land.

Bizar

Ze zal nu moeten uitzoeken in welke landen ze nog kan komen, om niet te worden uitgeleverd aan Egypte. Maar voorlopig blijft Netjes in Nederland om hier over Egypte te berichten.

Dat het tot een veroordeling is gekomen, is bizar, zegt Netjes. "Er is iemand veroordeeld die helemaal niet bestaat." Zo is haar naam verkeerd overgenomen en is haar sofinummer gebruikt als paspoortnummer. "Ze kunnen niet eens een paspoort kopiëren. Echt te gek voor woorden dit."

"Verder is er van de aanklacht dat ik voor al-Jazeera werk en al-Jazeera zou financieren, ook niets waar. Ze hoeven maar een telefoontje naar het perscentrum te plegen om dat uit te vinden."

"Het zijn helden op sokken eigenlijk", zegt Netjes over de Egyptische autoriteiten. "Als je zo bang bent voor een stelletje journalisten. Ja, wat zegt dat over jou? Misschien heb je wel heel veel te verbergen dan."

Levens verwoest

De journalist wil de publiciteit rond haar veroordeling aangrijpen om de vele misstanden in Egypte onder de aandacht te brengen. "Met mij gaat het goed. Ik ben hier, ik ben vrij, maar dit overkomt duizenden jongens en meisjes in Egypte. Die krijgen allemaal jarenlange gevangenisstraffen, al die levens zijn verwoest." Ze maakt zich vooral ook zorgen om de meisjes die vastzitten. "Wat gebeurt er met hen in de cel?"

Netjes kan niet tegen het vonnis in beroep gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl