NOS SportAangepast

Rosberg winnaar GP van Oostenrijk

Nico Rosberg is winnaar geworden van de Grote Prijs van Oostenrijk. De Duitser bleef op de Red Bull Ring (de voormalige A1 Ring) bij Spilberg in zijn Mercedes teamgenoot Lewis Hamilton en de Williams-bolides van Valtteri Bottas en Felipe Massa voor. Het was zijn derde zege van het jaar en de zevende voor de dominante Duitse renstal in acht races.

Voor het eerst dit seizoen hadden Massa en Bottas de hegemonie van de oppermachtige Mercedessen in de kwalificaties weten te doorbreken. Rosberg schoof bij de start wel gelijk langs Bottas naar de tweede plaats, maar moest die positie nog in dezelfde ronde weer inleveren.

Titelhouder Vettel

Hamilton ging na zijn mislukte kwalificatie flitsend van start. Hij rukte in de eerste ronde van de negende plaats op naar de vierde en was gelijk weer helemaal in de race. Titelhouder Sebastian Vettel blijft dit seizoen niets bespaard. Hij was ditmaal al na twee ronden kansloos toen de aandrijving van de Red Bull ineens helemaal wegviel. De Duitser drukte in zijn cockpit op zo'n beetje alle knoppen, kreeg de haperende bolide zowaar weer aan de praat, maar was kansloos voor de punten. Halverwege de race viel de pechvogel alsnog uit.

Rosberg bleek de winnaar van de eerste serie pitstops en nam in die fase de regie over. Sergio Pérez, als zestiende vertrokken, reed na die eerste bandenwissels door een afwijkende strategie verrassend lang aan de leiding. Na 27 ronden waren de banden van de Force India-bolide van de Mexicaan er toch ook echt aan. Hij kon zich zo zo breed maken als hij wilde, maar kon Rosberg, Bottas, Hamilton en Massa niet langer achter zich houden.

Vlekkeloos

Rosberg dook na 41 ronden als eerste van de kanshebbers voor de tweede keer de pitstraat in. Ook de tweede stop van de Mercedessen verliep weer vlekkeloos, waarmee Rosberg iets meer afstand kon nemen van Bottas, Massa en Hamilton. Nu was het Fernando Alonso die wat langer doorreed op zijn tweede set banden, zodat er iin Oostenrijk ook nog even aan Ferrari aan kop van de race te zien was. Hamilton schoof in die fase van de race haast stilletjes op naar P2, maar bleef op zo'n anderhalve seconde van Rosberg steken.

De Duitser maakte in de slotronde nog een klein stuurfoutje, maar Hamilton reed op te grote afstand om nog een aanval op de eerste plaats te kunnen inzetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl