NOS NieuwsAangepast

"Israël ziet VN als partijdig"

Robert Serry, speciaal gezant voor de Verenigde Naties in Israël, ligt onder vuur. Hij wordt ervan beschuldigd geld te willen overmaken aan Hamas zonder medeweten van Israël. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lieberman wil hem het liefst het land uit hebben. "Het zal niet de eerste keer zijn dat Lieberman de VN-gezant niet objectief en neutraal vindt", zegt correspondent Monique van Hoogstraten.

Waarvan is Serry precies beschuldigd?

"Sinds de eenheidsregering van Fatah en Hamas een paar weken geleden tot stand is gekomen worden alle mensen die ooit door Hamas zijn aangenomen niet meer betaald. Dat zijn ook politieagenten, ambtenaren en onderwijzers. De Palestijnse president Abbas ziet die mensen niet als ambtenaar van de nieuwe regering, dus die wil hij geen salaris geven. Serry zou twintig miljoen hebben willen doorsluizen van Qatar naar Hamas in de Gazastrook om die mensen te betalen."

Wat is het verweer van Serry?

"Serry zegt dat hij inderdaad is benaderd door Qatar. Dat land zou de betaling van de salarissen op zich willen nemen. De VN-gezant is gevraagd of hij daar een rol in zou kunnen spelen. Naar eigen zeggen heeft hij toen laten weten dat hij dat alleen maar kon doen als iedereen, dus ook Israël, daarmee zou instemmen. Israël reageerde negatief, dus hij zegt dat hij het niet heeft gedaan."

Zijn er al eens eerder beschuldigingen aan het adres van Serry geweest?

"Over het algemeen is er veel kritiek op de mensen van de VN in Israël. Er is altijd het gevoel dat ze bevooroordeeld zijn en de kant van de Palestijnen verkiezen boven die van Israël. In die zin komt het incident niet uit de lucht vallen."

Kan de VN-gezant nog wel normaal werken nu?

"Dat is een moeilijke vraag. Ik heb geen idee wat er nu gaat gebeuren en heb nog niet gehoord wat de premier hierover te zeggen heeft. De gevolgen zijn dus nog onduidelijk."

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken gelooft in de onschuld van Serry. "Ik kan het niet bewijzen, maar het zou mij heel erg verbazen als hij iets achter de rug om gedaan zou hebben, want dat mag hij gewoon niet. Hij kent die regio zo goed, dit soort fratsen kun je je niet permitteren", zei Timmermans in het televisieprogramma WNL Op Zondag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl