NOS SportAangepast

Van Klaveren straalt weer

Noël van Klaveren keerde dit weekend op het NK in de Rotterdamse Ahoy terug na enkele maanden absentie. De turnster, winnares van zilver op sprong op het EK in 2013, laste noodgedwongen een pauze in omdat bij haar vader kanker was geconstateerd.

Met de goedkeurende blik van haar vader turnde Noël van Klaveren (18) dit weekend bij de Nederlands kampioenschappen voor het eerst sinds het WK van vorig jaar weer een echte wedstrijd. "Nu gaat het prima met hem en met mij dus ook", meent Van Klaveren, die uiteindelijk vijfde werd op de meerkamp.

Vlak na het WK, vorig jaar oktober, werd bij de vader van Van Klaveren kanker geconstateerd. Vanaf dat moment werd het turnen naar de achtergrond verplaatst. "Trainen kon ik gewoon niet volhouden, mentaal niet en fysiek niet", aldus Van Klaveren. "Dat was ontzettend lastig. Mijn vader zei dat ik gewoon moest gaan turnen, maar dat lukte echt niet."

Ruimte

In overleg met haar coach Wolther Kooistra werd besloten het rustiger aan te gaan doen. "We hebben haar alle ruimte gegeven die ze nodig had", blikt Kooistra terug. "Het was wel heel lastig om haar helemaal los te laten. Je weet nooit zeker of ze weer door de deur naar binnen wandelt."

Van Klaveren kwam echter 'gewoon' terug bij Kooistra en werkte zich op naar het NK. Ze startte de nationale titelstrijd zaterdag in Ahoy op brug in de meerkamp. Die oefening verliep op zijn zachtst gezegd niet vlekkeloos en ze werd laatste. Balk ging daarna al beter, maar het beste presteerde ze op vloer en sprong. Dat vertaalde zich uiteindelijk naar de score van 49,967 punten.

Terugknokken

Volgens Kooistra is dat Van Klaveren ten voeten uit; terugknokken als er eerst iets misgaat. "Ze is ontzettend gegroeid in het afgelopen jaar", aldus Kooistra, die het ziekteproces van de vader van Van Klaveren van dichtbij meemaakte. "We hielden ons hart vast, want het zag er echt niet goed uit."

Dat sombere scenario is nu voorlopig verleden tijd. Van Klaveren zit inmiddels qua trainingsuren weer op negentig procent van die tijd die ze voor de ziekte van haar vader in haar sport stak. "En ze is een stuk volwassener geworden", vindt Kooistra. "Ze is bewuster bezig met de dingen die ze doet. Ik durf zelfs te zeggen dat het in de begeleiding met haar nog nooit zo goed is gegaan als nu."

Stralen

Van Klaveren kan dat maar op één manier verklaren en dat is dat het beter gaat met haar vader. "Het is nog niet helemaal zeker dat hij beter is. We krijgen in juli de definitieve uitslag, dus dat is wel even spannend. Maar het is wel geweldig om hem hier op de tribune te zien stralen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl