NOS NieuwsAangepast

Israël beschuldigt diplomaat Serry

De Nederlandse diplomaat Robert Serry, die namens de VN bemiddelt in het conflict tussen Israël en de Palestijnen, ligt in Israël onder vuur. In Israëlische media wordt gemeld dat minister Lieberman van Buitenlandse Zaken hem tot ongewenst persoon wil verklaren en hem het land wil uitzetten.

Serry wordt ervan beschuldigd dat hij achter de rug van Israël om heeft geprobeerd om geld naar Hamas over te maken. Met dat geld zouden regeringsfunctionarissen in de Gazastrook moeten worden betaald. Serry zou hebben geprobeerd het geld via Qatar, waar hij onlangs op bezoek was, over te maken. De diplomaat geldt in Israël al langer als pro-Palestijns.

Serry ontkent

Serry spreekt alle beschuldigingen tegen. In een verklaring zegt hij dat hij wel door de Palestijnen is benaderd over de kwestie, maar voegt eraan toe dat hij onmiddellijk heeft gezegd dat hij alleen iets kan doen als alle partijen, met inbegrip van Israël, daarmee instemmen.

Serry zegt tegenover de krant en nieuwssite Haaretz dat het hem verbaast dat hij uit de media moet vernemen dat hij mogelijk tot ongewenst persoon wordt verklaard.

Het besluit daarover valt mogelijk zondag. Of het zover komt, staat nog niet vast. Premier Netanyahu is volgens Haaretz nog niet om goedkeuring gevraagd. Verder is er verzet binnen Lieberman's eigen ministerie. Het uitzetten van een diplomaat van de Verenigde Naties zal Israël op scherpe kritiek van de internationale gemeenschap komen te staan, zo is de verwachting.

De Krim

Serry werd in april in Jeruzalem korte tijd tegengehouden door Israëlische politiemensen toen hij meeliep in een paasprocessie van Palestijnse christenen. Eerder dit jaar was hij als diplomaat namens de VN actief op de Krim.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl