NOS NieuwsAangepast

De zwerftocht van Sytze van der V.

Pedoseksueel Sytze van der V. moest in 2007 de cel in wegens seksueel misbruik van jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Zijn zaak kreeg landelijke bekendheid doordat burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven hem na zijn vrijlating in oktober 2009 een gebiedsverbod oplegde voor heel Eindhoven.

Daarmee begon een lange reis langs vele rechtbanken, de gevangenis en verschillende woonplaatsen. Een overzicht.

Oktober 2009: Sytze van der V. krijgt een gebiedsverbod van burgemeester van Gijzel.

28 oktober 2009: De rechter in Den Bosch oordeelt dat Van Gijzel niet bevoegd is om dat gebiedsverbod op te leggen. En dus kan de pedoseksueel Sytze van der V. in Eindhoven voorlopig gaan en staan waar hij wil.

November 2009: Na Eindhoven probeert ook de gemeente De Utrechtse Heuvelrug Van der V. te weren. Net als in Eindhoven beroept burgemeester Naafs van De Utrechtse Heuvelrug zich op een artikel uit de gemeentewet dat gaat over het verstoren van de openbare orde.

December 2009: Van der V. mag voorlopig in de gemeente Utrechtse Heuvelrug blijven wonen, bepaalt de bestuursrechter in Utrecht in een kort geding.

April 2010: Burgemeester Van Gijzel van Eindhoven handhaaft het gebiedsverbod tegen Sytze van der V. Volgens Van Gijzel zijn er met hem geen goede afspraken te maken over begeleiding, behandeling en toezicht. Omdat hij in Eindhoven geen woning krijgt, zwerft Van der V. vervolgens door Nederland.

Juli 2010: De gemeente Eindhoven wil Sytze van der V. helpen door hem in het geheim in een andere gemeente onder te brengen. Volgens de gemeente is de voorwaarde dat hij professionele hulp zal accepteren, maar dat weigert Van der V. Daardoor gaat de deal niet door.

Augustus 2010: Sytze van der V. mag weer in Eindhoven gaan wonen. Dat is de uitkomst van een bodemprocedure die Van der V. heeft aangespannen tegen de gemeente.

November 2011: De gemeente Eindhoven hoeft Van der V. geen schadevergoeding te betalen. Hij wilde een materiële schadevergoeding van 20.000 euro en een immateriële schadevergoeding van 200.000 euro.

Maart 2012: Sytze van der V. wordt teruggestuurd naar de gevangenis. Hij moet een voorwaardelijke celstraf van drie maanden uitzitten. Dat heeft het hof in Den Bosch bepaald omdat hij zijn adres niet wil doorgeven aan de reclassering.

Augustus 2012: Vvan der V. heeft een huis gevonden. Het is een eengezinswoning in Gelderland, zegt hij. Niet bekend is om welke plaats het precies gaat.

Augustus 2012: Van der V. gaat toch niet in Gelderland wonen. Volgens Van der V. is uitgelekt wat zijn nieuwe woonplaats zou worden. Daarom gaat hij op zoek naar een nieuw huis.

Februari 2013: Sytze van der V. moet voorlopig het resterende deel van zijn voorwaardelijke gevangenisstraf uitzitten. Van der V. werd aangehouden omdat hij zich niet aan de reclasseringsvoorwaarden heeft gehouden.

Maart 2013: De gemeente Eindhoven moet 1649 euro schadevergoeding betalen aan Van der V. Volgens het gerechtshof is het gebiedsverbod dat Eindhoven hem oplegde na zijn vrijlating onrechtmatig.

Augustus 2013: De Nederlandse Staat hoeft geen huisvesting te regelen voor Van der V. Dat is het oordeel van de rechtbank in Den Haag in het kort geding dat Van der V. heeft aangespannen.

Oktober 2013: Sytze van der V. gaat in Amsterdam wonen. Op zijn weblog staat dat een particulier hem woonruimte heeft aangeboden in een flat.

November 2013: Van der V. woont in Amsterdam. Dat heeft hij laten weten aan de lokale radiozender Amsterdam FM. De gemeente laat weten dat er geen signalen zijn dat Van der V. daadwerkelijk in de stad komt wonen.

21 juni 2014: De burgemeester van Amersfoort informeert bewoners van een appartementencomplex over hun medebewoner, Sytze van der V.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl