NOS NieuwsAangepast

Paus excommuniceert maffiosi

Paus Franciscus heeft zich op bezoek in Zuid-Italië in een mis fel uitgesproken tegen de maffia. Hij was in het bisdom Cassano All'Ionio in Calabrië, waar de lokale maffia, de 'Ndrangheta, veel geweld pleegt.

De paus noemde de maffia een voorbeeld van "de aanbidding van het kwaad" en zei dat maffiosi zullen worden geëxcommuniceerd; dat wil zeggen dat ze door de kerk in de ban worden gedaan.

"Degenen die in hun leven het pad van het kwaad volgen, wat maffiosi doen, staan niet in communicatie met God. Zij worden geëxcommuniceerd", sprak hij tot een gehoor van tienduizenden mensen.

Johannes Paulus

"Dit kwaad moet bestreden worden, het moet worden weggevaagd." "Onze kinderen vragen erom, onze jonge mensen vragen erom. Ze hebben hoop nodig en geloof kan daarin tegemoet komen", zei Franciscus.

Het is de duidelijkste pauselijke uitspraak tegen de maffia sinds paus Johannes Paulus II in 1993 de Siciliaanse maffia scherp veroordeelde. In dat jaar leidde de volkswoede tegen het geweld van de maffia tot de Operatie Schone Handen, waarbij honderden corrupte politici werden opgepakt.

Calabrië heeft weken uitgekeken naar dit bezoek van Franciscus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl