NOS NieuwsAangepast

NRC: weer dure ict-misser overheid

Opnieuw is er bij de overheid een groot ict-project mislukt. De Belastingdienst heeft afgelopen februari besloten definitief te stoppen met het ETPM-computersysteem. Dat heeft 203 miljoen euro gekost. De ambtelijke top wilde het project eigenlijk al in 2009 staken, zo blijkt uit stukken die NRC Handelsblad in bezit heeft.

Het was ooit de bedoeling dat de Belastingdienst het innen van alle belastingen en het uitbetalen van alle toeslagen met dit systeem zou doen. Dat zijn jaarlijks 260 miljoen transacties ter waarde van 200 miljard euro. De afgelopen drie jaar is het systeem wel gebruikt, maar het wordt alleen ingezet voor een zeer klein deel van de transacties, nog geen 1 procent.

Formeel afgemeld

Al in het begin van het project in 2005 waren er twijfels over het project. Het systeem van Oracle was gekocht voor 60 miljoen euro en was oorspronkelijk bedoeld voor de administratie van energiebedrijven in Amerika. Om ETPM geschikt te maken voor de Belastingdienst moest het nog flink worden aangepast.

De ambtelijke top wilde in 2009 al stoppen met het systeem, zo blijkt uit interne notities van de Belastingdienst, schrijft NRC. Toen waren de kosten al opgelopen tot 160 miljoen euro maar het project ging toch door.

In 2010 werd een klein deel opgeleverd. Maar een paar procent van de oorspronkelijk bedoelde productie van de Belastingdienst werd ermee afgehandeld. Een half jaar later werd het project formeel afgemeld, waarmee de verplichte rapportage aan de Tweede Kamer verviel die voor grote automatiseringsprojecten geldt, maar de dienst sleutelde door met de hoop dat het systeem toch nog zou gaan werken. Dat kostte nog eens 28 miljoen.

Wiebes

In april van dit jaar schreef directeur Belastingen Blokpoel dat ETPM gestopt zou worden. De hoeveelheid maatwerk bleek te groot en het systeem was niet beheersbaar te maken. De bouw van het systeem is het op drie na grootste automatiseringsproject van het Rijk in de laatste tien jaar.

Een maand geleden schreef staatssecretaris Wiebes in één zin in een bijlage van een Kamerbrief dat de investeringen in het systeem gestopt zijn. Na Kamervragen van SP en PVV lichtte hij dat eergisteren toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl