NOS NieuwsAangepast

Obama wil de bijen redden

President Obama heeft een speciale werkgroep opgezet om de achteruitgang van het aantal honingbijen tegen te gaan. De werkgroep gaat onderzoek doen naar de oorzaken en maatregelen bedenken om bijensterfte tegen te gaan.

De bijenpopulatie in de VS is afgelopen winter met 23 procent teruggelopen. Over de hele wereld gaat het aantal honingbijen achteruit.

Pesticiden

De oorzaak daarvan is nog steeds niet precies achterhaald. Sommige wetenschappers zeggen dat pesticiden met zogeheten neonicotinoïden verantwoordelijk zijn voor de grote sterfte onder bijen. Die pesticiden zouden de bijenverdwijnziekte of colony collapse disorder veroorzaken.

Anderen zeggen dat dat niet zeker is. Ook ziektes en parasieten zoals de varroa-mijt worden als mogelijke oorzaken genoemd.

Economie

Honingbijen zijn erg belangrijk voor de economie, omdat ze veel landbouwgewassen bestuiven. Het Witte Huis heeft berekend dat de insecten ieder jaar goed zijn voor 15 miljard dollar.

Ook andere insecten die bloemen bestuiven , zoals de monarchvlinder, gaan in Noord-Amerika sterk achteruit.

Geld

President Obama heeft in zijn voorstel voor de begroting voor volgend jaar 50 miljoen dollar opgenomen voor de redding van de honingbij en andere insecten die belangrijk zijn voor de land- en tuinbouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl