NOS NieuwsAangepast

Minderheden in Irak zijn doodsbang

De opmars van ISIS in Irak leidt tot grote vluchtelingenstromen. Maar niet alle Irakezen willen het extreme geweld van de islamitische terreurbeweging ontvluchten; er zijn ook veel mensen die juist terugkeren naar het gebied dat in handen is gevallen van ISIS.

Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom is in Erbil, de hoofdstad van Iraaks-Koerdistan in het noorden van Irak, waar de doodsbange christelijke bevolking en masse wegtrekt. Hij bezoekt het christelijke dorp Al Gosh, waar christelijke en sjiitische vluchtelingen terechtkomen.

"We worden vermoord"

"De sjiitische vluchtelingen zijn zo bang om hun verhaal te doen dat we alleen hun stem mochten opnemen. Omdat de kinderen toch niet herkend kunnen worden, mochten ze wel op de foto." In het dorp worden 25 families in een school opgevangen door de dorpelingen en de kerk.

"De christenen zeggen dat er voor hen geen plek is, dat ze niet mogen leven zoals we willen", vertelt Eikelboom. "Onder ISIS mag je niet roken, niet drinken, geen feesten vieren. We kunnen er niet als christenen leven." De sjiieten zijn er volgens Eikelboom nog banger. "Die zeggen: 'We worden vermoord'."

Bevrijders

Eikelboom filmde ook aan de rand van Mosul, waar opgetogen soennieten de teruggekeerde rust onder het bewind van ISIS prijzen. ISIS lijkt de bevolking in die stad met rust te laten. Ook kerken hoeven het niet te ontgelden.

"We zijn veel blije gezichten tegengekomen, dat waren allemaal soennieten. Die zijn blij omdat ISIS zorgt voor stabiliteit, structuur en een gevoel van veiligheid. De mensen zien ook niets van de misdaden en de executies."

Ze zien ISIS als een soort bevrijders, zegt Eikelboom. "Waarschijnlijk mag de bevolking nu nog roken en worden er geen zweepslagen als straf gegeven. Maar je kunt je afvragen hoe lang de soennieten in Mosul nog vrolijk blijven."

Een reportage van Jan Eikelboom is vanavond te zien in Nieuwsuur, 22.50 uur op Nederland 2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl