NOS NieuwsAangepast

"Opvolging ombudsman te politiek"

De benoeming van topfuncties in Nederland moet drastisch veranderen, zegt de voormalige Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Volgens hem zijn benoemingen te vaak politiek getint.

Brenninkmeijer pleit ervoor dat de onafhankelijkheid en onpartijdigheid de leidraad is voor functies zoals de Nationale ombudsman of de vicepresident van de Raad van State. Hij reageerde in het radio-programma De Ochtend van 4 op de mislukte benoeming van Guido van Woerkom als ombudsman.

Transparante procedure

Brenninkmeijer vroeg al eerder aandacht voor het probleem, in een brief aan de Tweede Kamer. Hij pleitte voor een meer transparante procedure. In een vacature zou duidelijk moeten staan of - en zo ja wanneer - politieke overwegingen een rol spelen bij een benoeming,

De Kamer reageerde volgens Brenninkmeijer getergd en legde het advies naast zich neer.

Brenninkmeijer zegt met pijn in het hart te kijken naar de problemen bij het vinden van een nieuwe ombudsman. Volgens hem staat het werk van het instituut Nationale ombudsman zwaar onder druk, nu opnieuw gezocht moet worden naar een kandidaat.

Van Woerkom

Eerder deze week trok beoogd ombudsman Guido van Woerkom zich terug. Er was discussie over een Marokkanen-uitspraak die hij jaren geleden deed en later over zijn vertrekpremie bij de ANWB. Volgens Van Woerkom stond dat de uitoefening van zijn functie in de weg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl