NOS NieuwsAangepast

Onderzoek Panama in volle gang

"Er wordt nog met man en macht in dat gebied gezocht." Gisteravond was er een doorbraak in het onderzoek naar de vermiste Kris Kremers en Lisanne Froon in Panama. Onderzoekers maakten bekend dat zij een belangrijke ontdekking hadden gedaan. Latijns-Amerika-correspondent Marc Bessems volgt de zaak.

Wat is er bekend over de vondst?

"Heel weinig. Dat er schoenen en resten zijn gevonden is nieuws afkomstig uit Nederland. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat bevestigd. Maar de onderzoeksleider in Panama heeft alleen gezegd dat er iets heel belangrijks is gevonden en ze wil er verder niet op ingaan."

"Zij vertelde verder dat die vondst inmiddels in Panama-stad is aangekomen en daar verder wordt onderzocht. Er wordt DNA-onderzoek gedaan. En ze zegt dat het haar niet uitmaakt wat de rest van de wereld denkt te weten. De onderzoeksleider wil gewoon de resultaten van het onderzoek afwachten."

Maar er zijn wel foto's verschenen in een lokale krant van schoenen...

"Ja dat klopt, die zijn gepubliceerd. Foto's van schoenen in het bos en ze zeggen dat dat de schoenen zijn die zijn gevonden op die plek. Maar dat weten we dus niet zeker."

"Twee foto's waarvan je duidelijk kan zien dat het een schoen is, maar verder kan je er weinig over zeggen. Onofficiële bronnen in Panama zeggen dat ze heel erg lijken op de schoenen van Lisanne en Kris, maar dat is speculeren."

Wordt er nu op grote schaal verder gezocht?

"Ja, gisterochtend is de zoekactie begonnen in het gebied waar ze een paar dagen geleden nog spullen van Lisanne en Kris hebben gevonden. Toen zijn ze daar met twee of drie helikopters naartoe gegaan. Daar waren ook twee Nederlandse politiemannen bij en ook die onderzoeksleider. En die kwam dus dezelfde dag nog terug met de pakketjes."

"Er zijn nog dertig mensen aan het zoeken in het gebied. Dat zijn bijvoorbeeld leden van een commando-eenheid van de grenspolitie. Dus er wordt met man en macht gezocht."

Jij bent een aantal keer in het gebied geweest, ben je ook op deze plek geweest?

"Nee, dat is echt heel ver weg. Het is ongeveer 8 uur lopen van dat pad waar ze voor het laatst zijn gezien. Tenminste, 8 uur lopen voor iemand die de weg kent. Een lokale man heeft dat rugzakje een paar dagen geleden gevonden en hij doet er dus zo lang over."

"Het is echt ver weg, onherbergzaam en ruig gebied, dichtbegroeide jungle. Het is ook bergachtig, veel ravijnen. Het is lastig om daar je weg te vinden."

Hoelang gaat het zoeken nog duren?

"Daar weten we niks van. We weten alleen dat het pakketje wordt onderzocht, maar het is niet duidelijk wanneer dat klaar is. Dat heeft de onderzoeksleider ook niet gezegd."

"Ze heeft wel verteld dat zij zelf van plan is om meteen weer terug te vliegen naar de plek waar die dertig mensen nog aan het zoeken zijn. Het is dus niet bekend wanneer er duidelijkheid komt over de vondst van gisteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl