NOS NieuwsAangepast

Weer blunder met toeslagen

Door een fout bij de Belastingdienst en het Centraal Justitieel Incassobureau hebben 3500 mensen geen zorgtoeslag ontvangen. Zij stonden ten onrechte als wanbetaler in het systeem. Het CJIB gaat het geld zo snel mogelijk uitbetalen. Wanneer de gedupeerden hun geld zullen krijgen, is niet bekend.

Als mensen meer dan zes maanden hun zorgverzekeringspremie niet betalen, int het CJIB de premie. Als de wanbetalers recht hebben op zorgtoeslag, gaat die direct naar het CJIB om te verrekenen met de openstaande schuld.

Fout

In april kwam het CJIB erachter dat er iets fout was gegaan met de afmelding van wanbetalers. 5000 mensen die niet meer geregistreerd zouden moeten staan, stonden dat nog wel.

De groep van 3500 mensen kreeg geen zorgtoeslag, omdat het geld naar het CJIB was gestuurd. Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst is dit één keer misgegaan.

Eerdere affaires

Vorig jaar kwam de staatssecretaris Weekers van Financiën onder vuur te liggen door de 'Bulgarenfraude'. Met valse adressen hadden Bulgaren in Nederland zorg- en huurtoeslag aangevraagd.

In januari bleek dat 100.000 huishoudens al maanden geen toeslagen hadden ontvangen. De affaire leidde tot het aftreden van Weekers.

Eind maart maakte Weekers' opvolger Wiebes bekend dat er in een jaar tijd 117 miljoen euro aan te veel betaalde toeslagen was verdwenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl