NOS NieuwsAangepast

Vodafone en KPN racen naar 4G+

Door NOS-techredacteur Rachid Finge

Nederland heeft nog maar één landelijk dekkend 4G-netwerk. Eurocommissaris Kroes kijkt ondertussen alvast naar 5G. Maar er is een tussenstap: 4G+. KPN en Vodafone lijken in een kleine wapenwedloop verwikkeld om de nieuwe techniek van de grond te krijgen.

Internetten op je mobiel via 4G gaat al snel, soms zelfs sneller dan via kabel- of adsl-verbindingen thuis. 4G+ is eigenlijk niets anders dan internetten via twee 4G-verbindingen tegelijk. Dat maakt snelheden mogelijk van ruim 200 Mb (zo'n 25 megabyte) per seconde, al neemt die snelheid in de praktijk flink af als het druk is.

Toekomstbestendig

Wat je precies moet met zulke enorme snelheden op een smartphone? Daar is nog niet echt een antwoord op. De invoering van 4G+ moet dus vooral worden gezien als toekomstbestendigheid. Ook blijkt het voor de telecom-aanbieders relatief eenvoudig om van 4G over te stappen naar 4G+, dus het zou zonde zijn om het niet te doen.

KPN gaf eerder deze week aan in juli te beginnen met het opzetten van zijn 4G+-netwerk en de snelheid van 4G te verhogen. Vodafone is iets concreter: tien steden krijgen 4G+ in september en zo'n vijftig steden voor het eind van het jaar. Opvallend is dat Vodafone 4G+ vooral profileert als een techniek die sneller internet mogelijk maakt. KPN benadrukt vooral de hogere stabiliteit.

T-Mobile en Tele2 hebben nog geen officiële plannen voor 4G+.

Nog vrijwel geen toestellen

Wie als eerste een 4G+-netwerk heeft maakt niet zo veel uit; momenteel zijn er vrijwel geen toestellen die 4G+ ondersteunen. Samsung heeft er een voor de eigen Zuid-Koreaanse markt; dat land loopt voorop met 4G. Andere fabrikanten moeten nog met nieuwe toestellen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl