NOS NieuwsAangepast

"Rode vlag voor jeugdzorg"

Als de gemeenten volgend jaar de jeugdhulp gaan uitvoeren, zullen niet alle kinderen de benodigde zorg krijgen, waarschuwt Kinderombudsman Marc Dullaert. "Ik steek de rode vlag op voor de jeugdzorg".

De raadsman noemt een "jeugdhulpvacuüm" onvermijdelijk, nu is gebleken dat gemeenten op 1 januari 2015 nog niet klaar zijn om die zorgtaken van de overheid over te nemen.

Risico's

Dullaert verwijst naar het rapport van de commissie-Geluk die de voortgang van de overheveling van jeugdzorgtaken in de gaten houdt. Daarin staat dat de gemeenten nog niet eens de minimumeisen aan de verstrekking van zorg halen op de afgesproken datum. De commissie spreekt daarbij van forse risico's.

Ook loopt het volgens Dullaert spaak met de afspraken die gemeenten met zorginstellingen moeten maken over de inkoop van zorg. Kortom, stelt de Kinderombudsman: "straks is de zaak niet op orde".

Wachtlijst

Dat leidt er volgens hem toe dat kinderen die zorg nodig hebben op een wachtlijst terechtkomen, of "dat professionals om bureaucratische redenen een kind niet kunnen doorverwijzen naar echte specialisten".

Dullaert is van plan de klachten over jeugdzorg na 1 januari nauwkeurig te registreren en gedupeerde kinderen en hun ouders bij te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl