NOS NieuwsAangepast

Laatste keer Paxman bij Newsnight

Jeremy Paxman bleef gisteravond tot het laatste moment scherp. De legendarische interviewer presenteerde voor de laatste keer het BBC-programma Newsnight. Hij presenteerde het programma 25 jaar.

Paxman (64) staat bekend om zijn vasthoudende en soms cynische stijl van interviewen. Zo stelde hij een minister eens twaalf keer dezelfde vraag, omdat hij vond dat de politicus hem niet volledig beantwoord had.

"Wat zullen we hem missen", schreef The Independent. "Die sneer, die opgetrokken wenkbrauw, de rustige dreiging in zijn stem, de impliciete aanname dat de geïnterviewde een schurk is die iets te verbergen heeft."

Vilein

In zijn laatste aflevering had Paxman de Iraakse ambassadeur in Groot-Brittannië op bezoek om te spreken over de crisis in zijn land. Hij bleef hem op eigen wijze fileren.

"U kon het dus niet aan?", was een van zijn vragen, gevolgd door: "Dus uw militairen waren onbekwaam?" Toen de ambassadeur zei dat hij niets wist van contacten van zijn land met Iran, herhaalde Paxman slechts berustend vilein: "U wist daar niks van".

Paxman had ook nog een interview met de Britse oud-politicus Peter Mandelson van Labour. Hij vroeg de oud-minister, meermaals geplaagd door schandalen, of hij er persoonlijk verantwoordelijk voor was dat mensen minder vertrouwen hebben in de politiek. "Ik weet niet waar u mij van beschuldigt", antwoordde Mandelson.

Tandem

Daarna was het tijd voor een iets lichter onderwerp: Paxman maakte op een tandem een ritje door Londen met burgemeester Johnson. Paxman gaf toe dat hem dit moeilijker afging dan het serieuze werk. "Ik heb in oorlogsgebieden gewerkt, en dat was makkelijker dan dit."

Paxmans afsluiting van het programma bleef zakelijk: "Bedankt voor het kijken, ik hoop dat u genoten heeft, goedenavond en vaarwel".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl