NOS NieuwsAangepast

Oud-nazi (89) opgepakt in VS

In de Verenigde Staten is een man van 89 opgepakt die in de Tweede Wereldoorlog bewaker zou zijn geweest in het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. De arrestatie was op verzoek van de Duitse justitie. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij het vergassen van zeker 216.000 Joden.

Johann Breyer werd geboren in Tsjechoslowakije en ging op zijn 17e in Duitsland bij de Waffen-SS. Hij heeft toegegeven dat hij in de oorlog in Auschwitz werkte, maar met het vermoorden van Joden had hij naar eigen zeggen niets te maken. Sinds 1952 woont hij in de VS.

Breyer is al jaren onderwerp van onderzoek door justitie. In 1992 probeerden de Amerikaanse autoriteiten hem al eens uit te zetten. Dat mislukte doordat Breyer, die een Amerikaanse moeder had, een succesvol beroep deed op zijn staatsburgerschap van de VS.

158 treinladingen

De Duitse justitie wil hem nu aanklagen voor betrokkenheid bij het vermoorden van de Joden die tussen mei en oktober 1944 in Auschwitz aankwamen. Het zou gaan om 158 treinen met Joden.

Breyer blijft in een Amerikaanse cel vastzitten tot zeker eind augustus. Dan wordt een besluit genomen over zijn mogelijke uitzetting naar Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl