NOS NieuwsAangepast

Pizza, voetbal en superprovincies

Terwijl heel Nederland zag hoe Oranje met 3-2 won van Australië tijdens het WK in Brazilië, werd op het ministerie van Binnenlandse Zaken onder het genot van een pizzapunt gesproken over de superprovincie. Met de televisie aan, zonder geluid, onderhandelden Tweede Kamerleden met het kabinet over het samenvoegen van Utrecht, Noord-Holland en Flevoland.

Bij het gesprek waren behalve minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu woordvoerders van de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66 en GroenLinks. Het gesprek duurde ruim drie uur.

Minister Dijsselbloem was het eerste uur ook aanwezig, maar verliet het overleg na een uur, omdat volgens hem toen alle wensen van de partijen duidelijk waren. "Ik ga voetbal kijken", zei hij tegen een journalist van het ANP.

Morgen verder

Morgen spreken de partijen verder met elkaar. Linda Voortman van GroenLinks verwacht dat dan onder meer duidelijk wordt of het kabinet geld beschikbaar stelt om aan de wensen van haar partij op het gebied van natuur te voldoen. Morgen zijn ook premier Rutte en de fractievoorzitters van de betrokken partijen aanwezig.

D66-woordvoerder Gerard Schouw wil van het kabinet concrete plannen voor de andere provincies zien. Op dit moment staan er in het regeerakkoord alleen plannen voor Utrecht, Noord-Holland en Flevoland.

Ook wil D66 af van de vervoersregio's. Dat zijn regio's die met elkaar afspraken maken over het openbaar vervoer. De partij vindt dat de provincies deze taak moeten overnemen, en noemt de vervoersregio's een onnodige extra bestuurslaag.

Niet makkelijk

De totstandkoming van de superprovincie gaat niet zonder slag of stoot. Voor het plan heeft het kabinet genoeg steun in de Tweede Kamer, maar niet in de Eerste Kamer. Daarom zoekt Plasterk steun bij D66 en GroenLinks.

Er is ook veel weerstand tegen het samenvoegen van de drie provincies bij de betrokken provinciebesturen. De commissarissen van de koning lieten in april al weten dat ze tegen het plan zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl