NOS NieuwsAangepast

Kamer: ABN trekt lange neus

Politici van PvdA, SP en GroenLinks zijn ontstemd over de salarisverhoging bij ABN Amro.

De PvdA vindt de verhoging van de vaste salarissen van managers bij ABN Amro geen goede zaak. Volgens Kamerlid Nijboer geeft het geen pas om als je topsalarissen aan de ene kant aanpakt, die aan de andere kant weer aanvult. Hij zegt dat dat topbankiers meer dan genoeg verdienen en dat er in de financiële sector een normalisering van salarissen moet plaatsvinden.

Ook GroenLinks heeft kritiek. "ABN Amro is blijven hangen in de jaren 90", vindt Kamerlid Klaver. "Het is nog nooit wetenschappelijk bewezen dat excessieve salarissen bijdragen aan het binnenhalen van kwaliteit. De crisis heeft laten zien dat ook mensen met topsalarissen verkeerde keuzes kunnen maken."

Lange neus

SP-Kamerlid Merkies roept minister Dijsselbloem op om niet akkoord te gaan met de salarisverhoging. "Nu er eindelijk iets aan de enorme bonussen wordt gedaan, trekt ABN Amro een lange neus naar de samenleving door managers nog eens 20 procent loonsverhoging mee te geven." Hij pleit voor wettelijke normen voor de vaste salarissen.

Minister Dijsselbloem zegt dat het besluit om de vaste salarissen te verhogen "op zichzelf de verantwoordelijkheid van de ABN-directie" is. "Die kan dat doen, zolang het binnen de wet is."

De minister van Financiën wijst erop dat hij eind vorige week een wetsvoorstel over beloningen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd en dat we in het debat daarover gaan horen of de Kamer vindt dat dit gepast is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl