NOS NieuwsAangepast

"Hard optreden tegen wanprestatie"

Het vertrouwen dat het bestuur van zes evangelische scholen orde op zaken stelt, is bij staatssecretaris Dekker helemaal weg. "Het is uitzichtloos en ik zie ook geen enkele aanwijzing dat het beter wordt."

Dekker grijpt daarom in. "Je moet hard optreden tegen scholen die een wanprestatie leveren."

Volgens Dekker was het op een school in Rotterdam zelfs gevaarlijk voor de kinderen. "Er rammelde van alles. Leraren kwamen niet opdagen, er waren riskante situaties in het schoolgebouw en er heersten agressieve toestanden."

Niets gedaan

De school in Rotterdam werd op last van de Inspectie gesloten en er kwam een onderzoek naar de andere scholen die onder het bestuur vallen van de stichting Evangelische Scholen.

Daaruit concludeerde Dekker dat het zo niet verder kon. "Het bestuur was het ermee eens dat de scholen moesten stoppen, maar sinds die tijd hebben ze niets gedaan."

Voor de staatssecretaris is dat reden om in te grijpen. Het bestuur van de stichting moet ervoor zorgen dat de leerlingen in het nieuwe lesjaar bij een andere school zijn ondergebracht.

Ibn Ghaldoun

Het is "in het belang van de kinderen" dat Dekker geen tijd meer verloren wil laten gaan. "Nu ik geen vertrouwen meer heb in het bestuur, wil ik dat ze stoppen met de scholen."

Dekker gebruikt voor zijn ingreep een aanwijzing. Dat is een nieuw middel om in te grijpen bij falende scholen. Het is nog niet eerder gebruikt.

Een vergelijking met de Ibn Ghaldoun-school in Rotterdam gaat volgens Dekker maar gedeeltelijk op. "Daar werkte het bestuur mee aan een oplossing. In dit geval zegt het bestuur dat het meewerkt, maar doet het vervolgens niet."

Dat is voor Dekker de reden om onmiddellijk in actie te komen. "Het mag niet gebeuren dat de leerlingen nog een jaar in deze toestand zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl