NOS NieuwsAangepast

Aanval op olieraffinaderij Irak

In de Noord-Iraakse stad Baiji woedt een felle strijd om de grootste olieraffinaderij van het land. ISIS-strijders vallen het complex van twee kanten aan, maar de militairen die de raffinaderij verdedigen lijken stand te houden.

Baiji ligt zo'n 200 kilometer ten noorden van Bagdad en is vorige week grotendeels veroverd door de soennitische extremisten. Het buitenlandse personeel in de raffinaderij is geëvacueerd maar de Iraakse werknemers zijn nog in het complex.

Politiefunctionarissen in Baiji zeggen dat het leger dringend versterking nodig heeft om het beleg bij de raffinaderij te doorbreken. De aanval op de raffinaderij begon dinsdagavond. Een functionaris ter plekke zegt dat het complex al voor driekwart in handen is van de aanvallers.

De centrale voorziet een kwart van het land van brandstof en veel elektriciteistcentrales, ook in Koerdisch gebied, zijn ervan afhankelijk. Als de raffinaderij in handel valt van ISIS zou dat een zware slag zijn voor de regering in Bagdad.

Strijdverloop

Over het verdere verloop van de strijd in het noordwesten van Irak is veel onduidelijk. Er zijn berichten over bombardementen op ISIS-strijders die oprukken naar Bagdad.

Uit Ramadi, ten westen van Bagdad, komen ook meldingen van gevechten. De stad is al maanden in handen van ISIS. De Iraakse regering meldt de herovering van het centrum van Tal Afar, die maandag werd veroverd door ISIS.

Lijfstraffen

Premier Maliki deed gisteren een oproep tot nationale eenheid, met soennitische en Koerdische leiders aan zijn zijde. Vermoedelijk haalt de oproep weinig uit, want daags daarvoor gaf Maliki openlijk zijn zegen aan het formeren van sjiitische milities om de opmars van ISIS te stuiten. De premier haalde ook uit naar Saudi-Arabië dat hij beschuldigt van steun aan de ISIS-extremisten.

Uit de door ISIS veroverde steden Mosul en Fallujah komen tegenovergestelde berichten over het optreden van de nieuwe machthebbers. In Mosul lijkt de bevolking met rust te worden gelaten. Ook kerken hoeven het niet te ontgelden.

Heel anders lijkt het toe te gaan in Fallujah, ten westen van Bagdad, dat al een half jaar in soennitische handen is. Inwoners maken melding van lijfstraffen en het afhakken van ledematen van dieven en straatrovers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl