NOS NieuwsAangepast

Bakker: geen bier bij WK-tompouce

"Als de wedstrijd 's avonds om 21.00 of 00.00 uur wordt gespeeld, dan zitten Nederlanders aan de flessen bier. Daar eet je geen tompouce bij. Van 18.00 tot 20.00 uur, dan is het zo'n beetje koffietijd. Dat is echt een hele gunstige tijd voor ons", zegt banketbakker Koos Holtkamp in het Radio 1 journaal.

De zogeheten tompouce-index geeft aan of oranje gerelateerde producten beter verkopen naarmate het Nederlands elftal succesvoller is. Dat blijkt het geval, na de winst op Spanje. En ook de banketbakker merkt het.

Afgelopen vrijdag, op de eerste speeldag van Oranje, maakte Holtkamp in zijn zaak in Maassluis honderden tompouces. Nu Nederland de Oranjekoorts helemaal te pakken heeft, worden er ook meer gebakjes zoals de oranje tompouce gekocht. Dat belooft wat, met Australië in het vooruitzicht.

U heeft het druk vandaag?

"Ja, ik denk het wel. Als het net zo gaat als afgelopen vrijdag, dan gaat de vlag uit. Toen hebben we met een man of vier, vijf ongeveer 800 tompouces gemaakt."

Zo dat is behoorlijk.

"Ja, maar een tompouce is een betrekkelijk eenvoudig gebakje, dus dat is lopende bandwerk. Beter gezegd, we maken er nooit meer dan zestig tegelijk, maar dat gaat wel de hele dag door."

Kunt u de stappen van de tompouce met ons bespreken?

"Natuurlijk. We beginnen met het krokante laagje. Dat is van korstdeeg gemaakt. Dat zetten we zelf, dat doet niet iedere bakker meer. Het wordt uitgerold totdat het 1,5 millimeter dik is. Daarna bakken we het. Dan krijg je een mooie plak en daar gaat de gele room tussen. De room maken we van boerenmelk die we bij een bioboer halen. Dan gaan de onderste en bovenste plak op elkaar, met de room ertussen en de oranje fondant erop en eventueel de slagroom. Dat is het."

Hoe wordt de kleur oranje?

"Dat doen we met kleurstof en wat caroteen. De normale tompouce wordt met bietensap roze gemaakt, maar met oranje is dat erg moeilijk."

Heeft u nooit overwogen om die gele room oranje te maken?

"Nee dat is zo onsmakelijk. Daar beginnen we echt niet aan. We houden ons echt bij de originele tompouce."

Het tijdstip van de wedstrijd vanavond (18.00 uur), vraagt niet echt om een tompouce toch?

"Wij vinden van wel. Van zes tot half acht is het koffietijd. Dat is gunstig voor ons."

Is dat ook het advies, een kopje koffie erbij?

"Ja. Anders is de avond erg lang, als je dan al aan het bier begint."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl