NOS NieuwsAangepast

Treinreis spits mogelijk niet duurder

De treinkaartjes in de spits worden op korte termijn niet duurder. Staatssecretaris Mansveld heeft de Kamer laten weten dat ze nog eens kijkt naar de conceptafspraken die ze met de NS heeft gemaakt.

De NS mag volgens die afspraken reizen in de spits 10 procent duurder maken, zolang de prijzen in de daluren met 12 procent dalen. Zo moeten reizigers die normaal in een volle spitstrein reizen, worden verleid om in de daluren de trein te pakken.

Op het plan is kritiek, onder meer omdat reizigers die vanwege hun werk tijdens de spits reizen mogelijk 10 procent duurder uit zijn. Milieuorganisaties denken dat die mensen vervolgens de auto pakken.

Middel, geen doel

Mansveld kijkt opnieuw naar de percentages van prijsstijgingen en -dalingen en past die aan waar nodig, zei ze tegen de Kamer. Ook moet nader onderzoek uitwijzen of de variabele prijzen inderdaad leiden tot een betere verspreiding van het aantal reizigers.

Een eerste onderzoek wees volgens de staatssecretaris uit dat dat het geval is bij een klein prijsverschil. Nader onderzoek kan volgens haar alsnog aanleiding geven om de prijzen in de spits niet te verhogen. "Tariefdifferentiatie is een middel, geen doel", aldus Mansveld.

De duurdere spitskaartjes zouden er vanaf volgend jaar zijn. Ze maken deel uit van een groter pakket aan conceptafspraken voor de periode 2015-2025, de zogeheten concessie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl