NOS NieuwsAangepast

Verdachte aanslag Benghazi vast

In Libië is een verdachte opgepakt van de terreuraanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in 2012, heeft het Pentagon bekendgemaakt. Bij die aanslag kwamen vier Amerikanen om het leven, onder wie ambassadeur Christopher Stevens.

De verdachte is de Libiër Ahmed Abu Khattala, een lokale leider van de extremistische groepering Ansar al-Sharia. Amerikaanse veiligheidsagenten zijn met hem onderweg naar de Verenigde Staten, heeft president Obama bekendgemaakt.

Rechtbank

Khattala zal door een Amerikaanse rechtbank worden berecht, aldus hoge ambtenaren in Washington. Hij gaat dus niet naar de militaire gevangenis voor terreurverdachten Guantánamo Bay op Cuba.

Sinds vorig jaar lag er een geheime aanklacht tegen Khattala en een aantal andere verdachten van de aanslag in Benghazi. Tot nu toe was er nog niemand opgepakt voor de aanslag. Obama gaf toestemming voor de actie in Libië en zegt dat de jacht op de daders doorgaat.

Raketaanval

Libische extremisten vielen op de avond van 11 september 2012 de Amerikaanse diplomatieke post aan. Het gebouw vatte vlam na een raketaanval; de slachtoffers konden er niet meer uitkomen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg zware kritiek vanwege mankerende veiligheidsmaatregelen voor de diplomaten in Libië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl