NOS NieuwsAangepast

"Risico's overheveling jeugdzorg"

De overheveling van jeugdzorgtaken van Rijk naar gemeenten brengt forse risico's met zich mee. Dat zegt de zogenoemde Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd.

De commissie onder leiding van Leonard Geluk benadrukt wel dat gemeenten zich voortvarend en met grote inzet voorbereiden op hun nieuwe verantwoordelijkheden. Geluk vindt dat de gemeenten zelf moeten aangeven of ze klaar zijn voor de overheveling per 1 januari volgend jaar.

Budgetten

Als risico's ziet de commissie onder meer dat niet overal besluiten zijn genomen over de manier waarop mensen snel naar jeugdhulp kunnen worden geleid. Ook zijn er nog geen afspraken met zorgaanbieders over budgetten.

Verder hebben gemeenten volgens Geluk nog te weinig overzicht over de benodigde informatie en hebben ze nog geen keuzes gemaakt over hoe ze de jeugdhulp aansturen.

Zelftest

Als gemeenten zelf beoordelen of ze klaar zijn voor de overheveling, zou dat volgens de commissie kunnen gebeuren op basis van een "zelftest". Geluk pleit ervoor die niet van bovenaf op te leggen. Als uit de zelftest risico's naar voren komen, moeten gemeenten "noodscenario's" ontwikkelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl