NOS NieuwsAangepast

Geen straf voor fatale fout bevalling

De gynaecoloog die in 2009 een fatale fout maakte bij een bevalling in het Westfriesgasthuis in Hoorn hoeft niet de gevangenis in. De rechter vindt wel dat de man ernstig is tekortgeschoten bij de behandeling en begeleiding van de bevalling.

Het hof vindt een straf niet meer nodig omdat de arts door het medisch tuchtcollege al is berispt en de zaak hem veel negatieve aandacht heeft opgeleverd in de media. Ook heeft de man zijn medeleven betuigd aan de moeder en haar echtgenoot.

Spoedkeizersnee

Tijdens de bevalling liep de moeder ernstig letsel op en overleed de baby. De moeder was aangemerkt als hoog-risicopatiënte. Ondanks twijfels van een verloskundige besloot de arts dat er toch een natuurlijke bevalling moest komen.

Nadat hij zonder verdere instructies naar huis was gegaan kwam de bevalling op gang. Toen het na drie uur mis ging werd de arts opgeroepen. Hij probeerde de baby nog met een spoedkeizersnee te redden, maar het was te laat.

Advocaat

De rechtbank veroordeelde de gynaecoloog eerder tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Daarnaast mag hij bij een volgende overtreding zijn beroep een jaar lang niet uitvoeren.

De advocaat van de gynaecoloog gaat in cassatie tegen de uitspraak van het hof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl