NOS NieuwsAangepast

YouTube dreigt Adele te blokkeren

YouTube staat op het punt muziekvideo's te blokkeren van een aantal populaire artiesten, zoals Adele en Arctic Monkeys. Dat komt door een conflict tussen Google, de eigenaar van YouTube, en de muzieklabels van de artiesten, schrijft de Financial Times.

Later dit jaar wil Google een nieuwe muziekdienst lanceren. Voor een vast bedrag per maand kunnen YouTube-gebruikers zonder reclames naar muziekvideo's kijken. Ook kunnen ze de liedjes downloaden naar hun computer of smartphone, zodat ze die zonder internetverbinding kunnen beluisteren.

Voorwaarden

Zo'n tien procent van de muzieklabels wil niet meedoen aan YouTube's nieuwe muziekdienst. Vooral onafhankelijke labels verzetten zich. Ze zijn het niet eens met een aantal van de voorwaarden.

Volgens de Financial Times hebben de muzieklabels vooral bezwaar tegen de gratis variant van de nieuwe dienst. Die zou concurrenten als Spotify en Deezer klanten kunnen kosten, waardoor de labels inkomsten mislopen.

De labels vragen de Europese Commissie om in te grijpen. Ze vinden dat Google misbruik maakt van zijn dominante marktpositie door met het verwijderen van YouTube-video's te dreigen. Google denkt dat de nieuwe muziekdienst van YouTube de muzieklabels juist meer geld zal opleveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl