NOS NieuwsAangepast

Senaat: stop export kinderbijslag

De Eerste Kamer is akkoord gegaan met een wetsvoorstel om de export van kinderbijslag naar landen buiten de Europese Unie te stoppen. Een kleine meerderheid van VVD, PVV, ChristenUnie, SGP en CDA stemde voor.

Het wetsvoorstel heeft betrekking op alle landen buiten de EU. Van die landen heeft Marokko een bijzondere positie, omdat Nederland daarmee in een sociale zekerheidsverdrag heeft afgesproken dat mensen die in Nederland rechten hebben opgebouwd in Marokko evenveel uitkering ontvangen als in Nederland.

Het CDA twijfelde tot het laatste moment. Senator Hoekstra zei dat zijn partij uiteindelijk toch instemde, omdat minister Asscher heeft beloofd dat de wet pas in werking treedt als het sociale zekerheidsverdrag met Marokko is opgezegd of aangepast.

Druk uit Kamers

Asscher zei de afgelopen weken herhaaldelijk dat hij de druk uit Tweede en Eerste Kamer wil gebruiken om duidelijk te maken dat er iets moet gebeuren. Hoekstra zei dat het CDA ook instemde om de minister straks met "adequate middelen" op stap te sturen.

Het sociale zekerheidsverdrag met Marokko is in strijd met het zogeheten woonlandbeginsel, dat voor andere landen buiten de EU geldt. Dat houdt in dat uitkeringen, waaronder kinderbijslag en nabestaandenpensioen, worden aangepast aan het levenspeil in een land.

Veel partijen in de Eerste Kamer, waaronder Asschers PvdA, stemden tegen het wetsvoorstel, omdat ze denken dat Asscher door een rechter zal worden teruggefloten zolang het sociale zekerheidsverdrag met Marokko nog in de huidige vorm bestaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl