Middelvingericoon voor smartphone
Door NOS-techredacteur Rachid Finge
In een appje een icoontje van een strand met parasol sturen om te laten weten dat je aan zee bent. Of een schattige eekhoorn of een bord met vork en mes. Het kan straks met de komst van 250 nieuwe emoji, de smileys en icoontjes die mateloos populair zijn op smartphones.
De nieuwe icoontjes zijn onder meer Hot Pepper, Chipmunk, Dark Sunglasses, Beach With Umbrella en Reversed Hand With Middle Finger Extended.
Vooralsnog zijn de nieuwe emoji alleen omschreven in woorden. Hoe ze er precies uit gaan zien, verschilt per besturingssysteem. Bedrijven als Apple, Google en Microsoft moeten ze zelf ontwerpen aan de hand van de omschrijving. Daardoor kan een emoji er op een Android-telefoon net anders uitzien dan op een iPhone.
Het kan nog wel even duren voordat de nieuwe emoji voor iedereen beschikbaar zijn. Niet alleen moeten ze nog worden gemaakt, Apple, Google en Microsoft moeten ze ook nog via een software-update beschikbaar maken voor hun klanten.
Emoji
Emoji werden eind jaren 90 ontwikkeld in Japan voor de eerste mobiele telefoons met een zekere vorm van internet. Het maakte het mogelijk om kleine pictogrammen naar elkaar te sturen. Het zou nog een jaar of tien duren voordat ook de rest van de wereld met de grappige emoji-pictogrammen kennismaakte.
Smartphone-fabrikanten moesten de emoji wel toevoegen aan hun producten, omdat ze anders geen voet aan de grond in Japan zouden krijgen. Nu worden ze veel gebruikt in chatprogramma's als WhatsApp.
Emoji zijn anders dan emoticons. Emoticons zijn gewone leestekens die met wat fantasie een gezichtje vormen, zoals :-) en :-(. Emoji zijn icoontjes op zich. Tot nu toe zijn er 722 emoji. Met de nieuwe erbij zijn er dus bijna duizend.
Unicode
De nieuwe emoji zijn bedacht door het Unicode Consortium. Dat is een samenwerking van grote computerbedrijven als Adobe, Apple, Google, IBM en Microsoft.
Unicode moet ervoor zorgen dat computers en smartphones waar ook ter wereld elkaars tekstberichten begrijpen, ongeacht in welk schrift ze zijn geschreven. Dankzij Unicode kunnen Windows- en Mac-gebruikers elkaars teksten lezen en verschijnt bijvoorbeeld het Arabische schrift ook op Westerse computers.