NOS NieuwsAangepast

20 jaar voor Purmerlandmoorden

In Amsterdam zijn vier mannen veroordeeld tot 20, 12 en 10 jaar celstraf voor het doden van drie mannen in de Noord-Hollandse plaats Purmerland in 2011. De straffen zijn veel lager dan het Openbaar Ministerie had geëist.

De schietpartij was een afrekening in het criminele circuit. De daders hadden ruzie met de slachtoffers over wietplantages. Ook werd een van hen bedreigd en afgeperst door een slachtoffer.

Uit de hand gelopen

De twee partijen hadden in de avond van 20 december 2011 met elkaar afgesproken op een parkeerplaats in Purmerland. De rechter denkt dat de daders de afperser wilden ontvoeren of beroven, maar dat het uit de hand is gelopen. De afperser werd doodgeschoten met een machinegeweer. Volgens de rechter was dit doodslag, omdat er geen sprake was van voorbedachte rade.

De daders zagen daarna twee handlangers staan op de parkeerplaats. Zij werden vermoord. De rechter vindt dat hier wel sprake is van voorbedachte rade.

Hun lichamen werden later op de avond gevonden door een wandelaar. Het lichaam van de afperser werd in een kanaal gedumpt en kwam pas een maand later bovendrijven.

Straffen

De hoogste straf was voor schutter James P. Hij was bij alle moorden betrokken. Het OM had 30 jaar tegen hem geëist. Tegen degene die werd afgeperst was 20 jaar cel geëist, maar hij kreeg 12 jaar. Ook de straffen van twee medeverdachten vielen lager uit dan de eis: 10 jaar in plaats van 18 jaar cel.

Een vijfde verdachte pleegde in mei 2012 zelfmoord, toen de politie hem wilde arresteren. Hij schoot zichzelf neer, nadat een arrestatieteam zijn huis was binnengevallen. De rechter denkt hij samen met P. heeft geschoten. Het is niet duidelijk wie de dodelijke schoten heeft gelost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl