NOS NieuwsAangepast

Waar zijn de Iraakse vluchtelingen?

Het geweld in het noorden van Irak leidt vooralsnog niet tot een humanitaire ramp waarbij honderdduizenden vluchtelingen door het land zwerven. Die conclusie trekt correspondent Lex Runderkamp na een reis door het gebied. Samen met Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling ging Runderkamp op zoek naar de vluchtelingen.

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zei vorige week dat een grote stroom vluchtelingen op gang was gekomen door de opmars van terreurorganisatie ISIS. Na de val van de stad Mosul ging het om enkele honderdduizenden mensen, die veelal zijn opgevangen in scholen, moskeeën of bij familie.

Zoektocht

Er staat een flinke file voor het checkpoint, maar het zijn vooral vrachtwagens die in de rij staan, geen menigte vluchtelingen. "Naar verluidt zouden er ongeveer 300.000 mensen op de vlucht geslagen zijn, waarvan de meesten in en rond de stad Duhok zijn neergestreken", zegt Ceelen. "Er zijn rond de stad een aantal kleine opvangplekken waar we gaan kijken. Het zegt al heel veel dat we moeten zoeken naar waar de vluchtelingen zijn."

Bij een van de opvangplekken zijn twee enorme bulldozers dwars door een weiland paden aan het maken. Aan weerszijde verschijnen witte tentjes met het welbekende blauwe logo van de UNHCR. Er staan al zo'n honderd tenten en het kamp wordt nog verder uitgebreid. Volgens een vluchteling zijn er nu twaalf gezinnen.

Spoorloos

Een jonge Nederlandse vrouw van Koerdische afkomst helpt met het opbouwen van het kamp met veel tenten, maar weinig vluchtelingen. "Het probleem is dat het niet duidelijk is waar de vluchtelingen heen zijn gegaan", legt ze uit. "Velen zijn opgenomen door familie. Mensen met geld huren iets of gaan naar een hotel. Je ziet ze niet. Hier komen alleen de allerarmste families. Die kunnen nergens anders heen."

Er verschijnen nog meer tractors, vrachtwagens en graafmachines. Volgens Ceelen zou de vluchtelingenstroom nog wel op gang kunnen komen. "Die kan voortkomen uit aanvallen van het Iraakse leger op Mosul als ze de stad willen heroveren. Onder meer uit angst voor bombardementen."

"Wat ook kan, is dat mensen gaan beseffen wat het betekent om onder het regime van ISIS te leven. Als ze dan alsnog de stad verlaten kan je er de klok op gelijk zetten dat er meer mensen hulp nodig zullen hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl