NOS NieuwsAangepast

Patiënt krijgt niet altijd beste pil

Patiënten krijgen niet altijd het medicijn dat door hun arts wordt voorgeschreven. Ziekenhuizen kiezen soms zelf voor een goedkopere variant, terwijl de duurdere beter is. Dat geldt vooral voor reuma- en kankerpatiënten en ook mensen die behandeld worden met groeihormonen krijgen niet altijd het juiste middel.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Eerlijke Geneesmiddelenverdeling (EGV) in opdracht van minister Schippers.

Sinds 1 januari vorig jaar moeten ziekenhuizen sommige medicijnen zelf betalen en gaat dat niet meer via de apotheken. Ze krijgen daarvoor wel extra geld, maar het nieuwe systeem leidt ertoe dat ze op zoek gaan naar goedkopere alternatieven.

Laatste stand

Minister Schippers is geschrokken van de uitkomst van het onderzoek. Een arts moet altijd volgens de laatste stand van de wetenschap medicijnen kunnen voorschrijven, vindt Schippers. Dan moet niet worden gelet op de kosten.

Als een duurder medicijn beter is, moet het ziekenhuis daarvoor kiezen. "Duur waar het moet, goedkoop waar het kan", zegt de minister in de Volkskrant.

Reactie VWS

Minister Schippers heeft naar aanleiding van het onderzoek besloten 'om pas op de plaats te maken' met de overheveling van dure geneesmiddelen naar het ziekenhuisbudget. Het beleid gaat wel door, maar in een lager tempo, licht een woordvoerder van de minister toe. De minister is tot dat besluit gekomen omdat op sommige plekken problemen zijn ontstaan.

Zo zijn er volgens de minister signalen dat patiënten soms om niet-medische redenen overgezet worden op een ander medicijn. In 2015 worden daarom alleen een paar kankermedicijnen overgeheveld naar de ziekenhuizen, omdat daar al mee begonnnen was. Hoe het verder zal gaan met de dure geneesmiddelen hangt af van een nieuw onderzoek dat de minister nog in 2014 begint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl