NOS NieuwsAangepast

VS stuurt militairen naar Irak

De Verenigde Staten zetten militairen in in Irak. Zij moeten daar de Amerikaanse ambassade en andere Amerikaanse belangen beschermen, zei president Obama tegen het Congres.

Washington stuurt maximaal 275 militairen; zo'n 170 daarvan zijn al in Irak aangekomen. De VS overweegt daarnaast de inzet van speciale eenheden. Het Witte Huis benadrukt dat er geen gevechtstroepen naar Irak gaan en dat Amerika dus niet in een nieuwe Irak-oorlog terechtkomt.

Buurland

De militairen blijven in Irak totdat de veiligheidssituatie in het land is verbeterd. Nog eens honderd militairen worden in een buurland gestationeerd, waar ze paraat staan om in te grijpen als dat nodig is.

De Verenigde Staten hebben ook een vliegdekschip naar de Golfregio gestuurd, samen met een oorlogsschip. Aan boord zijn 550 mariniers.

Zorgen

De VS maakt zich zorgen over de opmars van ISIS in Irak. De radicaal islamitische rebellen hebben in het noorden van het land verschillende steden veroverd.

Of de militairen in Bagdad blijven of dat ze ook in andere delen van het land worden gestationeerd is niet duidelijk. De Iraakse regering heeft toestemming gegeven voor de missie.

Iran

Eerder vandaag zei Washington dat het op militair gebied in Irak niet wil samenwerken met Iran. De landen gaan wel met elkaar in gesprek over de situatie.

De extremistische soennieten van ISIS zorgen ook in Iran voor onrust. Iran maakt zich vooral zorgen over de sjiitische heiligdommen in het buurland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl