NOS NieuwsAangepast

Geen riolering in nieuw 'aardehuis'

In Olst in Overijssel zijn maandagavond drie aardehuizen geopend. De bewoners doen vrijwel alles samen, waaronder het bouwen van hun onderkomen. In totaal zullen er 23 van deze natuurwoningen verrijzen. Een complete wijk: een primeur in Europa.

Een aardehuis is een geheel zelfvoorzienende woning, grotendeels gemaakt van aarde en hout. Elektriciteit komt van zonnepanelen, water wordt opgepompt uit de grond en regenwater wordt gezuiverd tot drinkwater. Warm water voor de douche wordt opgewekt met zonnecollectoren.

De woningen zijn niet aangesloten op de riolering. Poep en plas verdwijnen in een beerput en worden gecomposteerd.

Drie volle kruiwagens zand

De muren van de woningen bestaan uit autobanden, gevuld met aarde. Let wel: in één autoband zitten drie volle kruiwagens zand. Dat wordt zodanig aangestampt dat één autoband zo'n honderd kilo weegt. Met leem worden de muren afgewerkt.

Het idee erachter is dat de woningen optimaal gebruikmaken van de energie van de zon. De woning is aan één kant volledig van glas, zodat de muren de warmte kunnen opvangen. "Die komt dan in koudere tijden weer vrij, zodat je nauwelijks hoeft bij te stoken", vertelt een bewoonster.

De 'Earthships' zijn een vinding van de Amerikaan Michael Reynolds. In de jaren 70 bedacht hij het fenomeen. Inmiddels zijn er wereldwijd zo'n duizend aardewoningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl