NOS NieuwsAangepast

"Geen militair pact VS - Iran"

Overleg met Iran over de crisis in Irak is goed mogelijk, maar militaire samenwerking tussen de VS en Iran is uitgesloten, heeft een woordvoerder van het Witte Huis verklaard.

Dat overleg over Irak vindt mogelijk plaats in de marge van de onderhandelingen over het nucleaire programma van Iran die deze week in Wenen plaatsvinden.

Gesprekken over Irak staan volkomen los van het nucleaire overleg, beklemtoonde de woordvoerder. Hij voegde eraan toe: "We zijn niet geïnteresseerd in pogingen om militaire activiteiten af te stemmen met Iran."

Kerry

Eerder vandaag suggereerde minister Kerry van Buitenlandse Zaken dat de VS de optie van militaire samenwerking met Iran open wilde houden. Beide landen zijn zeer bezorgd over de opmars van de extremistische soennieten van ISIS in Irak.

Maar het Witte Huis zegt uitsluitend te denken aan een beperkte militaire rol met een duidelijke einddatum, en zonder dat er nieuwe militairen in het land worden gestationeerd.

Het Amerikaanse leger viel in 2003 Irak binnen om dictator Saddam Hoessein te verjagen. Acht jaar later trok de VS zijn laatste troepen terug uit dat land. In totaal vielen aan Amerikaanse zijde zo'n 4000 doden in Irak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl