NOS NieuwsAangepast

Unieke vondst na breken ISIS-man

Kort voor de val van de Noord-Iraakse stad Mosul hebben Iraakse veiligheidsdiensten 160 usb-sticks gevonden met informatie over ISIS. Ze bieden een schat aan informatie over de soennitische terreurgroepering, die afgelopen week grote delen van Noord-Irak veroverde.

Op de usb-sticks blijken de namen te staan van alle buitenlandse strijders, ISIS-leiders en hun codenamen, initialen van bronnen binnen ministeries en gegevens over de financiële huishouding, schrijft de Britse krant The Guardian.

De Iraakse veiligheidsdienst kwam de usb-sticks op het spoor via een koerier van ISIS, die werd vastgehouden door het Iraakse leger. Twee dagen voordat ISIS Mosul innam, kregen de ondervragers van de koerier hem aan het praten. De man gaf informatie over het hoofd van de militaire raad van ISIS en gaf daarbij de waarschuwing: "Je weet niet wat je je op je hals hebt gehaald. Mosul zal binnen een week een inferno zijn."

Enkele uren na het verhoor van de koerier lag de militair leider van ISIS dood in zijn schuilplaats bij Mosul. Daar werden ook de usb-sticks gevonden. "We stonden allemaal perplex, ook de Amerikanen", zegt een Britse functionaris tegen The Guardian.

Geldstromen

Uit de informatie zou blijken dat ISIS voor de inname van Mosul zo'n 650 miljoen euro had en 1,1 miljard dollar. In Mosul werden banken geplunderd en militair materieel ingenomen.

ISIS verdient zijn geld onder meer met de smokkel van allerlei goederen, waaronder antiquiteiten die zijn gevonden bij archeologische opgravingen. Ook verdiende ISIS aan olievelden in Oost-Syrië, die eind 2012 in handen waren gevallen van de groepering. Sommige zouden zijn terugverkocht aan de Syrische regering.

Wie de bronnen van ISIS zijn binnen ministeries wordt nog uitgezocht. Op de usb-sticks zouden alleen initialen staan, met daarachter labels als 'waardevol', 'lui' of 'behoeft toezicht'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl