NOS NieuwsAangepast

16 mln weg bij fiscus door corruptie

Een corrupte medewerker van de Belastingdienst heeft zijn werkgever voor 16 tot 21 miljoen euro benadeeld. De man uit Veendam was omgekocht door een autohandelaar.

De autohandelaar vulde te lage bedragen op bpm-aangiftes van auto's die hij importeerde. De Belastingdienstmedewerker keurde de foute aangiftes van de handelaar vervolgens goed. Bpm is de belasting die moet worden betaald als een auto wordt geïmporteerd.

Benzine en geld

De Belastingdienst liep ruim 7 miljoen euro mis door de bpm-fraude. De rest van het bedrag, tussen de 8,5 en 14 miljoen euro, werd bij elkaar gesprokkeld door te sjoemelen met de bijtelling van het privégebruik van auto's.

De handelaar betaalde de Belastingdienst-medewerker met benzine en geld. Ook zou hij betrokken zijn bij belastingfraude door autohandelaren in acht andere gemeentes in Groningen. De Belastingdienst vordert ruim 4 miljoen euro terug van de autohandelaren. Ook is beslag gelegd op circa 80 auto's, omdat misdaad niet mag lonen.

Leesbril

De medewerker van de Belastingdienst werd eind vorig jaar opgepakt en hij legde een bekentenis af. Daarna werd hij ontslagen.

De man vocht dat ontslag aan bij de rechter. Hij zei dat hij zijn bekentenis had getekend zonder te lezen, omdat hij geen leesbril bij zich had. De rechtbank oordeelde dat de man terecht ontslagen was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl